Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Καρναβάλι Βενετίας 2012

Το καρναβάλι της Βενετίας είναι το μακροβιότερο καρναβάλι του κόσμου, αφού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα, όταν η Καθολική Εκκλησία το όρισε ως περίοδο εκτόνωσης πριν τους περιορισμούς του Πάσχα και τότε εορταζόταν για περισσότερους από δύο μήνες με τη συγκατάθεση της θρησκευτικής και κοσμικής εξουσίας, των δόγηδων, που είχαν επιτρέψει και τη χρήση της μάσκας.
 
Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, όλη η πόλη γεμίζει πολύχρωμα στολίδια, ενώ οι άνθρωποι μεταμφιέζονται σε αρλεκίνους, δόγηδες, ντόμινα, βαρόνους, μαρκήσιους ή απλά φορούν μια περίτεχνη βενετσιάνικη μάσκα.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τσιβλού, η εκπληκτική λίμνη του Χελμού

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 800 μέτρα. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στην Λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής.
 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ασία: Η χρονιά του Δράκου!

 Εκατομμύρια άτομα κινεζικής καταγωγής, Κορεάτες και οι Βιετναμέζοι σε όλη την Ασία καλωσόρισαν το νέο έτος με πυροτεχνήματα, γλέντια και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Από το Πεκίνο ως την Μπανγκόκ και τη Σεούλ στη Σιγκαπούρη, οι άνθρωποι ελπίζουν για καλή τύχη στο έτος του δράκου που ξεκινά σήμερα.
Ηθοποιοί χορεύουν το χορό του δράκου την παραμονή της κινεζικής πρωτοχρονιάς στο Πεκίνο
Το νέο έτος, του οποίου οι γιορτές διαρκούν 15 ημέρες, είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική από τις κινεζικές αργίες.  Το φεστιβάλ αρχίζει την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα κατά το κινεζικό ημερολόγιο και τελειώνει την ημερομηνία της πανσελήνου. Φέτος ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου. Παρά το ότι είναι γνωστό ως κινέζικο νέο έτος, η ετήσια γιορτή αναγνωρίζεται από άλλους ασιατικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο,  όπως την Ταϊλάνδη και τη Σιγκαπούρη.  
Ηθοποιοί ντυμένοι με στολές της δυναστείας  Qing  (1644-1911) συμμετέχουν στη τελετή λατρείας του παραδείσου, στην οποία οι άνθρωπο προσεύχονται για καλή σοδειά και τύχη, την πρώτη μέρα του χρόνου, στο Ναό του παραδείσου,  Temple of Heaven στο Πεκίνο. 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι 12 ομορφότερες πόλεις του κόσμου

 Η ομορφιά είναι σίγουρα κάτι εντελώς υποκειμενικό, για αυτό το αμερικανικό περιοδικό Forbes έκανε έρευνα με ειδικούς από διάφορους τομείς, για να καταλήξει στη δωδεκάδα με τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, που σας παρουσιάζουμε εδώ.

1. Παρίσι, Γαλλία

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Χειμώνας στην αμερικάνικη έρημο

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο Lonely Planet είναι πραγματικά εκπληκτικές για αυτό και τις μοιραζόμαστε μαζί σας. 
 The Silent City
Ο χειμώνας φαίνεται να είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος τις ερήμους των Η.Π.Α αφού το τοπίο γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό. 
US 163 Highway
Για το Φοίνιξ και τις άλλες περιοχές της νότιας Αριζόνα, καθώς και για το Παλμ Σπρινγκγς και την έρημο της Καλιφόρνια, ο χειμώνας είναι υψηλή τουριστική περίοδος. 
Havasu Falls, Supai Grand Canyon

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μπριζ, μια πόλη σαν παραμύθι

Για να είμαστε ειλικρινείς το μέρος αυτό δεν το γνωρίζαμε ιδιαίτερα, μέχρι που είδαμε την ταινία "In Bruges" και βάλαμε σκοπό να το επισκεφτούμε! Μας φάνηκε τόσο ωραίο μέσα από την ταινία και τελικά ήταν ακόμα ωραιότερο.
Η Μπριζ είναι μια πόλη, μόνο μια ώρα απόσταση από τις Βρυξέλλες. Πας πολύ εύκολα με τρένο από τους κεντρικούς σταθμούς των Βρυξελλών. Τα δρομολόγια είναι κάθε μισή ώρα σχεδόν. Κι όμως μιλάνε φλαμανδικά και όχι γαλλικά! Κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι μόλις το τρένο έφτασε στην περιοχή της Φλάνδρας, οι ανακοινώσεις από τα γαλλικά γίνονταν πλέον στα φλαμανδικά (μοιάζουν με γερμανικά). 

Η Νέα Υόρκη από ψηλά

Ας δούμε υπέροχες αεροφωτογραφίες που δείχνουν την αμερικανική μεγαλούπολη με τους αμέτρητους ουρανοξύστες της. Η Νέα Υόρκη είναι σίγουρα μια φαντασμαγορική πόλη με ιδιαίτερη λάμψη κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
To Midtown Manhattan φιλοξενεί τα πιο ψηλά και παγκοσμίως γνστά κτίρια, όπως το Empire State Building και το κτίριο της Chrysler.

H δημοφιλής Times Square, που όλο το 24ωρο είναι γεμάτη κόσμο και θεωρείται το μέρος με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, αφού ετησίως έχει περίπου 39.200.000 επισκέπτες. 

Lower Manhattan

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Μια πόλη φτιαγμένη από πάγο και χιόνι!

Ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου το 28ο διεθνές φεστιβάλ χιονιού και πάγου (Harbin Ice and snow festival) στην πόλη Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας.
Η πόλη αυτή βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία με το κλίμα της να επηρεάζεται από τη Σιβηρία, με πολικές θερμοκρασίες χειμώνα και καλοκαίρι! Μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι -16 βαθμοί! Το φεστιβάλ διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο από το 1963.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πρωτότυπα σπορ στις χιονισμένες Γαλλικές Άλπεις

Πολλά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν  χειμερινά σπορ νέας αντίληψης, αλλά και κέντρα ευεξίας και περιποίησης. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι καινούργιες δραστηριότητες που θα καταπλήξουν τους λάτρεις του χιονιού? Κατάδυση κάτω απ'τον πάγο, αναρρίχηση στο πάγο, snowscoot, snowkite και speed-riding. Ακόμα και στο επίπεδο των αρχάριων αυτά τα σπορ προσφέρουν θέαμα !

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες για το 2012

Το Μάριμπορ, στο βόρειο άκρο της Σλοβενίας (και κάποτε της Γιουγκοσλαβίας), και το Γκιμαράες, στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2012.
Οι πόλεις Μάριμπορ, Μούρσκα Σομπότα, Σλοβένι Γκράντετς, Βέλενιε, Νόβο Μέστο και Πτούι θα πραγματοποιήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες, που περιλαμβάνει 412 σχέδια.  
 Η ενότητα «Terminal 12» είναι επικεντρωμένη σε καλλιτεχνικά δρώμενα και η ενότητα «Τα κλειδιά στην πόλη» στην αστική αναγέννηση. Σχέδια περιβαλλοντικής και κοινωνικής θεματολογίας περιλαμβάνονται στην ενότητα «Αστικά κανάλια» και η ενότητα «Ένα κλικ στη ζωή» αφορά τα γεγονότα στο διαδίκτυο.
Το Μάριμπορ είναι η πρώτη πόλη της Σλοβενίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το 1985, όταν δόθηκε ο τίτλος της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού στην Αθήνα.

Εκτός από τη σλοβενική πόλη, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρει φέτος η Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου.